Cum iti chemi catelul ?

Postat de Dr. Raluca

 

In primul rand nu exista o metoda de dresaj universal valabila, fiecare caine fiind unic. Metodele folosite sunt:
1 metoda stimulativa ( recompensa )
2 metoda mecanica
3 metoda imitatiei

Metoda stimulativa :

Incepeti de cand aduceti cainele acasa
Cheama catelul mereu la fel si foloseste-i numele alaturi de comanda « AICI ». Pronunta-l spontan pentru a-i creea curiozitate.
Cand suntem la plimbare cu cainele, acesta trebuie chemat pe un ton normal, la fiecare chemare cainele va fi recompensat. Recompensa este alcatuita din bucatele de carne de vita fiarta, cascaval neafumat, o jucarie sau o simpla mangaiere. O gresala frecventa a proprietarilor de caini este chemarea cainelui doar in momentul in care pleaca acasa. In acest caz cainele asociaza venirea la stapan cu legarea, respectiv plecarea acasa. Solutia este chemarea periodica a cainelui in timpul plimbarii, recompensarea si eliberarea acestuia, astfel cainele vine cu placere la stapan. Renuntarea la recompensarea cu mancare se face in timp atunci cand cainele vine relaxat la fiecare chemare. Nu renuntam brusc la recompemsarea cu mancare.
Sunt cazuri in care cainele nu este atras de recompensa. In aceste cazuri se foloseste metoda mecanica sau metoda imitatiei.

Metoda mecanica :

Utilizati o lesa lunga sau o lesa retractabila alaturi de o zgarda de forta. Cand cainele s-a indepartat este recomandat sa il strigam si sa il incurajam sa se intoarca. In cazul in care acesta ne ignora, ii apicam un usor soc cu ajutorul lesei si il incurajam sa se intoarca. In cazul in care acesta nu se intoarce la stapan ,dupa cateva incercari, va fi fortat sa o faca din cauza lesei. Cainele este eliberat dupa fiecare venire\aducere la stapan.

Metoda imitatiei :

Se lucreaza alaturi de un caine dresat. Este o metoda eficienta in general la cainii tineri. Cainele este chemat prin comanda « AICI » si recompensat prin comanda « BRAVO », acesta fiind urmat instinctiv de catre elev care involuntar va executa comanda ceruta cainelui profesor. Dupa cateva repetari reusite vom recompensa catelul cu bucatele de carne si vom repeta exercitiul in absenta cainelui dresat.