Deparazitarea externa a animalelor de companie

28 Februarie 2012Postat de Dr. Raluca

 

Oricat de curat ar fi cainele dumneavoastra si oricat de multa grija aveti de el, nu este imposibil sa apara instarea lui cu o serie de paraziti externi luati de la animalele cu care intra in contact, direct de pe sol sau de pe pardoseala locuintei dumneavoastra, adusi in casa pe talpile pantofilor.

Din pacate, primavara, ne confruntam cu reaparitia puricilor si capuselor, insecte hematofage care transmit nenumarati paraziti. Puricii, prin modului lor de hranire hematofag( se hranescu cu sangele gazdei),pot inocula in organismul catelului sau pisicii paraziti microscopici( tenii), mai pot produce asa numita dermatita alergica manifestata prin prurit, eritem cutanat, alopecie locala (caderea parului), anemie si chiar deces in cazul ifestatiilor grave. Capusele, la randul lor, transmit boli parazitare cum ar fi:babesioza, hepatozoonoza, erlihioza si boala de Lyme (borelioza).

Babesioza

Babesioza este o zoonoza sezoniera produsa de un parazit ce se localizeaza la nivelul globulelor rosii, transmis prin intermediul capuselor care reprezinta gazde definitive si rezervor de babesii in natura. Gravitatea bolii depinde de intensitatea infestatiei, patogenitatea tulpinei de babesii precum si de reactivitatea organismului parazitat. In natura exista mai multe specii de babesii ce pot determina imbolnavire la toate speciile de mamifere. Omul se poate infesta prin intepatura de capuse ce paraziteaza cainele. Transmiterea se face pe cale transcutanata, in timpul hranirii capuselor infectate, care, odata cu saliva inoculeaza babesii . Dupa patrunderea in hematii, consecutiv proceselor de nutritie si multiplicare a babesiilor rezulta toxine metabolice, paraziti morti si hematii distruse. Manifestari clinice: La caine forma acuta evolueaza cu febra, anorexie, apatie, icter ( ingalbenirea mucoaselor), anemie, tulburari respiratorii si nervoase, hemoglobinurie ( urina de culoare incisa asemanatoare "zatului de cafea"). Fara tratament moartea survine la 5 – 10 zile de la imbolnavire. In forma cronica evolutia este de mai multe saptamani, predominante fiind anemia si slabirea accentuata. Prognosticul este rezervat sau grav in formele acute mai ales la animalele care nu sunt indigene. Tratamentul este specific (berenil,acaprin,imidocarb) si simptomatic ( tatament perfuzabil cu cardiotonice, preparate antianemice, seruri glucozate etc.) insa eficacitatea terapeutica depinde de momentul interventiei, orice intarziere diminuind procentul vindecarilor. Profilaxia vizeaza deparazitari externe periodice .Noi recomandam aplicarea substantelor antiparazitare spot on lunar incepand din luna aprilie pana la inceputul toamnei. Prezentati-va de urgenta la cabinetul veterinar daca observati pe pielea animalului dumneavoastra acesti paraziti!