Naparlirea de primavara

Postat de Dr. Raluca

 

Daca esti proprietarul unui caine, cu siguranta, acesta ocupa un loc deosebit de important in viata si in familia ta. El participa activ la bucuriile familiale, de aceea, o igiena corespunzatoare il va mentine intr-o stare de sanatate buna si ii va oferi o viata lunga si fara probleme, iar tu vei fi un stapan fericit.

Multi dintre proprietarii de caini se plang ca animalul lor pierde mult par, insa, in cea mai mare parte a cazurilor, naparlirea este un fenomen normal. Naparlirea este un proces periodic de innoire a blanii cainilor, determinat de factori endocrini. Ea este mai accentuata in perioadele de trecere de la un anotimp la altul. Astfel, primavara cainele da jos "hainele groase de iarna", pentru ca toamna sa le imbrace din nou.

Procesul de schimbare al parului nu este unul permanent, ci mai degraba unul ciclic. Fiecare etapa presupune o faza de crestere, una de tranzitie si una de stagnare. Etapele sunt influentate de mai multi factori. Printre cei mai importanti de numara: alimentatia, hormonii, starea de sanatate a animalului, cantitatea de lumina si schimbarile de temperatura ale mediului inconjurator.

In general, cainii au tendinta de a naparli de doua ori pe an, primavara si toamna, adica in perioadele in care temperatura variaza, iar marimea zilei sufera modificari. Pe masura ce mercurul din termometre urca si coboara sau zilele cresc si scad, creierul ordona foliculilor pilosi sa-si intensifice activitatea. Astfel, in cresterea parului, putem distinge o maxima vara si o minima in perioada iernii.

Animalele de interior trec constant prin schimbari de temperatura (interior-exterior) si de lumina (lumina artificiala aprinsa sau stinsa). Asa ca, in cazul acestora, se observa o pierdere constanta a parului.

Daca observi ca animalul tau pierde o cantitatea anormala de par, adreseaza-te urgent medicului veterinar. Acesta ii va face cainelui un examen complet. In cazul in care nu este depistata nicio problema de sanatate, pot fi aplicate alte metode de minimizare a fenomenului de naparlire.

Alimentatia are un efect deosebit de important asupra sanatatii animalului si a parului acestuia. Daca vrei sa ai un animal sanatos, trebuie sa-i asiguri intotdeauna o alimentatie echilibrata.

In cazul in care naparilrea se datoreaza unei carente de acid gras, trebuie sa i se administreze suplimente alimentare care au in compozitia lor acizi grasi omega.

De asemenea, periatul zilnic este un beneficiu pentru blana si permite stapanilor sa stranga parul direct de pe caine, inainte sa cada prin casa. Frecventa bailor si tipul de sampon au de asemenea influenta asupra caderii parului. Samponul destinat consumului uman poate cauza o pierdere excesiva a parului si, de asemenea, irita pielea animalului. Baile prea dese pot sa usuce firul de par si sa duca la o naparlire pronuntata.

Invelisul paros al cainelui este format din trei feluri de par:
- par protector lung, situat pe partile expuse ale coprului, pe gat, spinare si pe partile laterale;
- par semilung, mai scurt si mai subtire decat primul;
- puful sau subparul, care este fin, scurt si des.

Este de preferat sa-ti perii cainele cat de des poti, in loc sa aduni parul cazut prin toata casa.

Deoarece, in apartament organismul cainelui nu percepe schimbarea anotimpurilor, cei mai mult caini naparlesc constant, pe tot parcusrul anului. Ingrijirea parului poate fi o experienta placuta atat pentru caine cat si pentru proprietar, cu conditia sa fie practicata in mod regulat.